Hvorfor unngå soyaprodukter!

No-Soy

For oss som unngår melkeprodukter så har soyaprodukter lenge vært et vanlig alternativ. Til tross for at soya promoteres som sunt så knytter stadig flere studier soya til underernæring, skjoldbruksdysfunksjon, nedsatte kognitive funksjoner, utfordringer knyttet til forplantningsevne, nedbrytning av immunforsvar og til og med hjerte/kar sykdommer og kreft. Dette bunner ut i at soyabønner har et naturlig høyt innhold av giftstoffer/toksiner. Alle belgfrukter inneholder toksiner, men problemet med soya er at innholdet er såpass høyt i tillegg til at de er vanskelig å bli kvitt på tradisjonelt vis.

Tempe, natto og miso (gjærede soyabønner) og soyasaus går igjennom en lang og sakte gjøringsprosess som fører til at de kvitter seg med phytic syre samt øvrige stoffer som forhindrer god fordøyelse. Dette er imidlertid ikke tilfellet for moderne soyaprodukter.

Isoflavoner

Blant de vanligste mytene om soya er at soyaøstrogen (isoflavoner) er helsebringende. Isoflavoner er østrogenliknende forbindelser som naturlig finnes i soyaprodukter. De fungerer som plantens naturlige vern mot insekter og fører til at insektene som kryper på dem blir sterile. Forskning viser at isoflavoner kan forhindre eggløsning og stimulere til vekst av kreftceller. Så lite som 38 mg isoflavoner per dag (mindre enn mengden i et glass med soyamelk) kan føre til lavere stoffskifte, forstoppelse, vektøkning, slapphet og apati. Studier rundt dette tyder på at soya har forårsaket infertilitet, sykdom i skjoldbrukskjertelen og nedsatt leverfunksjon.

Videre vil tilførsel av kunstig østrogen virke forstyrrende for kroppens naturlige hormonproduksjon som igjen gir utfordringer med fertilitet både for kvinner og menn. Det skaper igjen østrogendominans i kroppen, noe som anses for å være et generelt problem i hele den vestlige verden. Dette skyldes selvsagt ikke bare soyaproduktene, men blant annet utskillelsen av p-piller i urin osv. Isoflavoner tilsettes forøvrig også en rekke hudpleieprodukter, så sjekk gjerne før du kjøper dersom du vil unngå dette. Huden er jo som kjent kroppens største organ.


Tempe og miso, laget av fermenterte (gjærede) soyabønner

Tradisjonell kontra moderne soyamat

Det er imidlertid viktig å skille mellom tradisjonelle og moderne soyaprodukter. I Asia konsumeres soya i små mengder etter en gjæringsprosess. Tradisjonelle, gjærede soyaprodukter er miso, soya saus, tempe og natto. Tofu gjæres ikke og bør derfor unngås. Denne tradisjonelle soyamaten tilfører en rekke kompenserende og sammensatte mineraler som virker gunstig for skjoldbrukskjertelen. Soyamelk går også giennom en lang forberedelsesprosess for å bli kvitt anti-næringsstoffer og inntas sammen med reker og egg, som igjen kompenserer for disse anti-næringsstoffene. Det blir mest av alt servert til eldre mennesker, noen ganger til ammende mødre, men aldri til barn under utvikling.

Problemet med soyaproteinisolat

Moderne soyamat skiller seg imidlertid fra den tradisjonelle. Det meste av produktene lages med soyaproteinisolat (SPI) som er et proteinrikt pulver som i utgangspunktet dannes fra avfallsstoffer etter produksjon av soyaolje. Det er industriens måte å sikre seg fortjeneste i alle ledd av produksjonen. Bransjen brukte mer enn 30 år og millarder av kroner for å utvikle SPI.

SPI produseres ved ekstremt høy trykk og temperatur. Gjennom denne prosessen forsvinner en del av anti-næringsstoffene i soyabønner, i tillegg forsvinner også en del av proteinene i denne prosessen, blant annet lysin (en av de 8 essensielle aminosyrene).

Hvorfor selges da soya hvis det er skadelig?

Til tross for at SPI er tilsatt soyaprodukter så har det aldri fått invilget GRAS staus (“Generally Recognized as Safe”). Amerikanske FDA (food and drug administration) ga utelukkende GRAS status til SPI som bruk til bindemiddel i pappbokser. Gjennom produksjonen av soyamat formes også øvrige giftstoffer som blant annet nitater/nitritt (et E-stoff), som er kreftfremkallende, i tillegg til et giftstoff kalt lysinoalanin (en aminosyre ofte funnet i tilberedet mat). Det var sistnevnte stoff som førte til avslag på søknaden for GRAS status for at SPI kunne bli tilsatt mat. Til tross for disse åpenbare utfordringene så er SPI en grunnleggende ingrediens i soyamat (kilde: The Healthy Sceptic; The Soy Ploy).

Bytt ut soyamelken med rismelk

Reklamer

20 thoughts on “Hvorfor unngå soyaprodukter!

 1. Jeg har ett innlegg om dette klart i mine kladder på bloggen. jeg for min del har ingen problemer med soya. har spist mengder (2 liter soyayoghurt daglig i 1/2 år bla) uten å mangle noe. jeg anbafaler det dog ikke til menn 🙂

 2. Innen Raw Food så har jeg hørt at en bør unngå soya, og jeg holder meg unnå så langt jeg kan. Det er vel kun miso jeg spiser, men slik jeg forstår deg så er det annerledes. Takk for et informativ og opplysende innlegg :o)

 3. Tilbaketråkk: Sjokolade uten melk, sukker eller soya! « Lev til 100!

 4. Tilbaketråkk: Oh no… « Lev til 100!

 5. Tilbaketråkk: Chilikylling og rødvin « Lev til 100!

 6. Tilbaketråkk: Ekte mat?? « Lev til 100!

 7. Tilbaketråkk: Miljøskadelig palmeolje « Lev til 100!

 8. Tilbaketråkk: God magefunksjon essensielt for god helse « Lev til 100!

 9. 1. Don’t eat anything that is white. Think about most foods that are white and cehncas are you shouldn’t be eating it. Specifically, I’m talking about white bread, pasta, sugar, white rice, and most milk products. Healthy foods like cauliflower, chicken, turkey, fish are all exceptions to this rule. Based on Tio’s current eating habits, I didn’t think he was all too worried about cauliflower anyway.2. Only drink water, NOTHING else! How about coffee? Just to keep any possible withdrawal headaches at bay, one small cup of organic black coffee is ok. Can you add half and half? Well is it white?3. Don’t eat anything with the word wheat in the ingredients list. What if it’s whole wheat? Look, if the word starts with W and ends in T and has the letters h-e-a in between, you can’t eat it.

 10. Tilbaketråkk: Helbredende Aloe Vera « Lev til 100!

   • Jeg fulgte phytic syre-linken. Den sier noe om phytic syre, men hadde ingen kildehenvisninger for påstandene sine – med mulig unntak for en ødelagt lenke til et dokument som så ut til å ligge på en nettside som promoterer en spesiell diett.

    Alle andre opplysninger enn phytic syre står helt uten kildehenvisninger overhode. Oppsummert savner altså opplysningene deres fortsatt relevante og troverdige kildehenvisninger.

    Jeg sier ikke at opplysningene er feil – selv om jeg er ganske sikker på at de er unyanserte og sterkt mistenker at de er overdrevne. Poenget er at påstander om helseeffekter bør belegges med kildehenvisninger, slik at vi som leser kan gå til kildene og se på type forsøk, hvilke mengder som evt kan føre til hvilke effekter i hvilke grupper, osv.

   • Hei, hvis du sjekker innlegget nå så ser du kildehenvisning nederst. Du kan gå inn å lese om Chris Kesser og gjøre deg opp din egen mening. Jeg har ikke hevdet at jeg blogger om absolutte sannheter, men forsøker å skape litt diskusjon rundt satte «beliefs» når det gjelder mat.

 11. Tilbaketråkk: Salmalaks lureri? « Lev til 100!

 12. Tilbaketråkk: 9 matvarer du aldri bør spise igjen! | Lev til 100!

 13. De spiser tofu i Asia jo. Er der det kommer fra. I Japan spiser de gjerne silken tofu naturell med soyasaus som dip. Kvinner, menn, barn og eldre. Veldig godt.

 14. Hvis jeg forstår deg riktig, er miso pga at den er fermentert , ufarlig. Er opptatt av dette da jeg unngår soya produkter, men har lest at miso er meget helsebringende og booster immunforsvaret, er også godt for vår tarmfunksjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s